Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

De collectie en tentoonstellingen van het museum zijn over het algemeen goed bereikbaar voor minder valide bezoekers. Wel raden we aan om een begeleider mee te nemen naar het museum. De deuren zijn zwaar en kunnen niet automatisch geopend worden. Toegang voor de begeleider is gratis.

Minder mobiele bezoekers in het Universiteitsmuseum
Bijna alle tentoonstellingsruimtes in het museum zijn goed bereikbaar, er zijn enkele uitzonderingen. Het Rariteitenkabinet is niet bereikbaar als je geen trap (vijf treden) kunt lopen. Een deel van het Bleulandkabinet is ook alleen met trappen te bereiken. Het is wel mogelijk gebruik te maken van de computers waarop alle informatie en afbeeldingen van de tentoonstelling te vinden zijn. In het Kennislab is het voor rolstoelgebruikers lastig om de tijdslijn over de geschiedenis van de Universiteit Utrecht te bekijken, deze bevindt zich namelijk op ooghoogte.

Minder mobiele bezoekers in de Oude Hortus
Het hoofdpad in de Oude Hortus is geschikt voor rolstoelen en scootmobiels, vrijwel alle plekken in de tuin zijn via de paden bereikbaar. Alleen de kleine paden tussen de planten en tuinen door zijn niet begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel. De kassen en de oranjerie zijn monumentale panden, deze zijn zoveel mogelijk drempelvrij gemaakt. 

Invalidentoilet: Op de eerste verdieping is er een invalidentoilet, deze is ook bereikbaar met een lift. In het museumcafé is het toilet alleen bereikbaar via een trap.
Rolstoel: er is een rolstoel aanwezig om te lenen
Gehandicaptenparkeerplaats er is één gehandicaptenparkeerplaats voor de deur van het museum
Gehandicaptenparkeerkaart: niet aanwezig
Hulphonden: alleen hulphonden zijn welkom in het museum en de hortus
Blinden en slechtzienden:  voor blinden en slechtzienden zijn er geen speciale voorzieningen
Slechthorenden: voor slechthorenden zijn er geen speciale voorzieningen.

Openbaar vervoer
Het museum is voor minder mobiele bezoekers goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ga rechtstreeks vanaf Utrecht Centraal met bus 2, halte Universiteitsmuseum. Het Universiteitsmuseum is aan de overkant van de straat. Plan je route met het openbaar vervoer.

Eigen vervoer
Rondom het museum is een beperkt aantal betaalde parkeerplekken. Deze bevinden zich op de Lange Nieuwstraat, de Nieuwegracht en het Nicolaaskerkhof. De dichtstbijzijnde parkeergarage ligt op tien minuten loopafstand. Volg vanaf de snelweg de borden Centrum en vervolgens P Springweg. Kies in de parkeergarage de uitgang Oudegracht en loop via de Strosteeg naar de Oudegracht. Vervolgens ga je rechtsaf, steek je de brug over en loop je de Hamburgerstaat in. Bij de eerste kruising ga je rechtsaf de Lange Nieuwstraat in. Na ongeveer honderd meter zie je aan je linkerhand het Universiteitsmuseum. Let op: in deze parkeergarage is geen lift aanwezig.

Een actuele routebeschrijving is te vinden op de routeplanner van de ANWB. Actuele informatie over werkzaamheden in Utrecht: Utrecht bereikbaar

Algemene parkeerregels gehandicaptenkaart Utrecht
Er mag gratis geparkeerd worden op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Er is één gehandicaptenparkeerplaats voor de deur van het museum. Ook op de parkeerplekken waar betaald parkeren aan de orde is, geldt dat hier met een gehandicaptenkaart gratis geparkeerd mag worden. Let op! Dit geldt niet voor parkeergarages en voor parkeerplaatsen die gereserveerd zijn voor alleen vergunninghouders. Meer informatie over de algemene parkeerregels gehandicaptenkaart Utrecht.

P+R Utrecht: gemakkelijk parkeren en voordelig Utrecht in
Geen drukte, files, parkeerstress of hoge parkeertarieven. Parkeer uw auto op één van de Utrechtse P+R-locaties. De kosten voor een kaartje zijn € 5,00. Hiervoor parkeert u de hele dag en reist u met het OV heen en weer naar het centrum. Het P+R kaartje is geldig voor maximaal vijf personen. Meer informatie over de Utrechtse P+R-locaties Utrechtse P+R-locaties.

Contact
Heeft u vragen over de toegankelijkheid van het museum, of wilt u bijzonderheden omtrent uw museumbezoek vooraf bespreken met één van onze medewerkers, neem dan tijdens openingstijden contact op met onze receptie op het nummer (030) 253 80 08.